Zalm poké bowl
- Mitchel Keijzer
- 9 dec 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 jan
Zin in een lichte, voedzame en smaakvolle maaltijd? Deze zalm poke bowl is perfect voor een gezonde lunch of diner. Het combineert verse zalm, kleurrijke groenten en een heerlijke dressing tot een gerecht dat net zo mooi is om te zien als lekker om te eten.

Ingrediënten (4 Porties)
3 el lichte mayonaise
1 el sriracha
2 el sojasaus
2 el mirin (of een andere rijstwijnazijn)
1 el geroosterde sesamolie
1 el honing
300 g zalm van sashimikwaliteit
1 wortel
1 komkommer
2-3 lente-uitjes
1 avocado (in plakjes)
1 kop kant-en-klare edamame bonen
250 g plakkerige witte sushirijst
1-2 sjalotten (fijn gesneden)
1 el Kokosolie
1 Om te garneren: sesamzaadjes
Bereiding
Meng eerst de lichte mayonaise, sriracha, sojasaus, mirin, sesamolie en honing tot een gladde marinade.
Bewaar ½ van de marinade om later als dressing te gebruiken en voeg dan de sashimi-zalm toe aan de resterende marinade. Meng de zalm met de marinade, pas op dat je deze niet beschadigt, en laat het minstens een uur marineren.
Spoel sushirijst grondig af tot het water helder is. Kook vervolgens sushirijst volgens de instructies op de verpakking (meestal ongeveer 10 minuten koken en dan 10 minuten stomen) en laat afkoelen voordat je het serveert.
Snijd de komkommer in vieren, de lente-uitjes in de lengte in dunne plakjes en de wortel julienne met een dunschiller.
Verhit nu de kokosolie in een pan met antiaanbaklaag en voeg gesnipperde sjalotten toe. Fruit de sjalotten zachtjes op laag vuur gedurende ongeveer 7 minuten, tot ze bruin en krokant zijn. Haal vervolgens uit de pan en breng over naar een stuk keukenpapier.
Als alles klaar is, bouw je je poke bowl, door eerst rijst in lagen te leggen en dan al je toppings. Garneer met sesamzaadjes en geniet direct, of bewaar in luchtdichte bakjes in de koelkast tot 3 dagen als meal prep.
Voedingswaarde per portie:
Calorieën | 552 |
Totaal vet | 19g |
Totaal koolhydraten | 70g |
Eiwit | 24g |
Comments